Δευτέρα 02.12.2019 | 17:00

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κύριο αντικείμενο έρευνας και συζήτησης για την επιστημονική κοινότητα, καθώς οι επιπτώσεις του στη κοινωνία είναι έντονες. 

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ) και ο τεχνοβλαστός ΥΓIΕΙΑ, στο πλαίσιο των επιστημονικών ενημερωτικών εκδηλώσεων “Διαδρομές”, οργανώνουν και σας προσκαλούν σε εκδήλωση με θέμα:

«Το κλίμα αλλάζει. Πόσο βλάπτει την υγεία;»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο ΕΠΙΨΥ τη

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 17:00

Διακεκριμένοι Καθηγητές – Ακαδημαϊκοί  θα μιλήσουν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, τη σημασία της μόλυνσης του εσωτερικού περιβάλλοντος για τη δημόσια υγεία και βάσει των τελευταίων ερευνών θα προτείνουν λύσεις και μέτρα αντιμετώπισης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Κλιματική Αλλαγή και Μικροκλίμα
πόλεων

Δ. Ασημακόπουλος 
Ποιότητα Αέρα στο εσωτερικό και
εξωτερικό περιβάλλον.  
Επιπτώσεις στην Υγεία. 
Μ. Ασημακοπούλου
 Διάλειμμα  
Αποτελέσματα Μελετών:
Ειδικές συνθήκες στο εσωτερικό κτιριακό
περιβάλλον και αναφορές σε ευπαθείς
ομάδες. 
Ν. Μπαρμπαρέσος 
Νέες Τεχνολογίες απορρύπανσης
εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος – «Έξυπνα» υλικά. 
Δ. Παπαδάκη
Η επιστημονική προσέγγιση της
Κλιματικής Αλλαγής. Επιδράσεις της
στην Υγεία και όχι μόνον. 
Ν. Νικολοπούλου

Οι εισηγητές

Ασημακόπουλος Δημοσθένης

Ο Ασημακόπουλος Δημοσθένης είναι Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ, τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, τ. Δ/ντής στο ΕΑΑ. Ερευνητής στο WPL/NOAA USA, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, Αντιπρόεδρος του ΩΚΚ και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, καθώς και σε πολλές Ερευνητικές και διοικητικές Επιτροπές. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 710 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Υπήρξε μέλος Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ρωσία, με πολλές Διεθνείς Διακρίσεις. Άρχων Notarius του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας. Μεγαλόσταυρος του Αγίου Γεωργίου της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη

Η Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη είναι Παθολογοανατόμος – Κυτταρολόγος, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διοργάνωσε, υλοποίησε και διεύθυνε (2004-2014) το 2ετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: «Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία». Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Περιβαλλοντική Υγεία. Ειδικός Σύμβουλος στο Belgian High Council for Public Health. Σύμβουλος στο  δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε θέματα Περιβαλλοντικής Ευθύνης. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Health Care Without Harm –Europe. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης  ENSSER.  Ερευνήτρια στο  «Κέντρου Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία» του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Επιλεγμένη Εισηγήτρια  ως ειδικός σύμβουλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για την Υγεία σε σχέση με τον Περιβαλλοντικό  Αναδυόμενο Κίνδυνο για το διάστημα 2016-2021. Μέλος της IPPNW από το 1983, Βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 1985.


Ασημακοπούλου Μαργαρίτα

Η Μαργαρίτα Ασημακοπούλου είναι Αναπλ. Καθηγήτρια του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος – Μετεωρολογίας στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ. Έκανε προπτυχιακές σπουδές στο Imperial College και Μεταπτυχιακές στη Lyon. Δραστηριοποιείται στον Τομέα Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Φυσικής του Κτηρίου, του Αστικού ιστού και της Ρύπανσης εσωτερικού και εξωτερικού Περιβάλλοντος. Η ερευνητική της δραστηριότητα στρέφεται σε μελέτες αξιολόγησης και βελτίωσης του αστικού μικροκλίματος με στόχο την ενεργειακή αποδοτικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας. Έχει εκπονήσει >70 εργασίες δημοσιευμένες σε διεθνή περιοδικά και είναι Επιστημονική Υπεύθυνη σε 7 Ευρωπαϊκά προγράμματα (Horizon 2020, Zero+). Σήμερα είναι επικεφαλής της ομάδας μελετών Κτιριακού Περιβάλλοντος και Δ/ντρια του Εργαστηρίου Μέτρησης Ποιότητας Eσωτερικού Περιβάλλοντος.
Παπαδάκη Δήμητρα

Η Δήμητρα Παπαδάκη είναι Ερευνήτρια στο Κτηριακό Περιβάλλον Φυσικής του ΕΚΠΑ. Έχει διεξαγάγει ενεργειακές μελέτες στη Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ολλανδία, καθώς και νανοϋλικών για τη χρήση φωτοκαταλυτικών εφαρμογών. Έχει συμμετάσχει σε Εθνικά, Ευρωπαϊκά Προγράμματα Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε διάφορα διεθνή συνέδρια.Μπαρμπαρέσος Νικόλαος

Ο Μπαρμπαρέσος Νικόλαος είναι χημικός μηχανικός.  Εργάζεται ως Ερευνητής της Ομάδας Ερευνών της Φυσικής Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ. Η ερευνητική του δραστηριότητα στρέφεται στη διερεύνηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σε θέματα ποιότητας αέρα και ενεργειακής απόδοσης κτηρίων, στις τεχνολογίες εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας. Πραγματοποίησε σειρά δημοσιεύσεων σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Έχει ενεργή συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα (Horizon 2020, Happen κ.α.) με θέματα την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων στην Ευρώπη. Εργάσθηκε ως ερευνητής σε διεθνείς εταιρείες Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΑΕΑ,IDEA,Energy ltd κ.α.) Αποτελεί τακτικό μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Σήμερα, κατέχει την ιδιότητα του Τεχνικού Διευθυντή στο Εργαστήριο Μέτρησης Ποιότητας Εσωτερικού Περιβάλλοντος.


Το κόστος συμμετοχής στην επιστημονική εκδήλωση είναι 20€.

Είσοδος για Φοιτητές: 10€.

Προσοχή: Η αγορά εισιτηρίων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.

Για να είναι έγκυρα τα φοιτητικά εισιτήρια, μαζί με τη βεβαίωση κατάθεσης θα πρέπει να αποστείλετε αποδεικτικό φοιτητικoύ πάσο στο email: [email protected]