Σωστή διατροφή, θεραπευτική άσκηση και διαχείριση του στρες. Η διεθνής προσέγγιση για την αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη αναβαθμίζει το ρόλο των τριών παραγόντων, καθώς πλέον οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και 100% έλεγχος και αντιμετώπιση της ασθένειας.

Στο Διαδραστικό Σεμινάριο με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης: ο γλυκός μας σύντροφος», οι διακεκριμένοι καθηγητές – ομιλητές εξήγησαν ότι οι παραπάνω παράγοντες πρέπει να εφαρμόζονται με εξατομικευμένα προγράμματα στους ασθενείς βάσει των αναγκών τους: για παράδειγμα η σωματική άσκηση πρέπει να έχει χαρακτηριστικά θεραπευτικής άσκησης που θα λαμβάνει υπόψη τη φαρμακευτική αγωγή και τις συνοσηρότητες του ασθενούς. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς μια βαριά άσκηση που ο ίδιος θεωρεί ότι του «ρίχνει το ζάχαρο» στην πραγματικότητα μπορεί να του προκαλέσει άλλα προβλήματα, όπως υπογλυκαιμία κ.ά.

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» του Πανεπιστημίου Αθηνών και σκοπό είχε να αναδείξει την επερχόμενη λειτουργία των πρότυπων καινοτόμων Μονάδων Διαβήτη, Μεταβολισμού, Θεραπευτικής Άσκησης, Ψυχικής Υγείας και Ανακουφιστικής Φροντίδας σε συνεργασία με το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ., Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Υπουργείο Υγείας.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο οποίος χαρακτήρισε το διαβήτη ως βραδυφλεγή βόμβα, καθώς ένας στους δυο πάσχοντες από τη νόσο δεν έχουν διαγνωστεί. Η Περιφέρεια ρίχνει το βάρος στην πρόληψη σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής για την υλοποίηση προσυμπτωματικού ελέγχου για όλους τους πολίτες του λεκανοπεδίου.

Ο Καθηγητής Γιώργος Δημητριάδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί πλέον μια παγκόσμια επιδημία που απειλεί τα συστήματα υγείας παγκοσμίως, καθώς το 2040 προβλέπεται ότι οι δαπάνες για την αντιμετώπισή του θα ανέλθουν στα 960 δις δολλάρια. Όπως είπε ο καθηγητής η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το έντονο στρες και η κατάθλιψη είναι οι κύριοι λόγοι για την έκταση που έχει λάβει το φαινόμενο.

Η Χριστίνα Κανακά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», σημείωσε ότι τα περισσότερα περιστατικά σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά εμφανίζονται μετά τα 10-12 χρόνια, λόγω της αύξησης της παχυσαρκίας και ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 αφορά 9 στους 10 ενήλικες που διαγιγνώσκονται με τη νόσο.

Ο Ηλίας Μυγδάλης,Παθολόγος-Διαβητολόγος, Συντονιστής-Διευθυντής  Β’ Παθολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου του ΓΝΑ «ΝΙΜΤΣ», έδωσε γενικές οδηγίες για την οξεία νόσηση στο σπίτι σε άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με ινσουλίνη ή άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα. Τόνισε τον κίνδυνο διακοπής της ινσουλίνης σε τέτοιες περιπτώσεις, την ανάγκη άφθονης λήψης υγρών για την αποφυγή της αφυδάτωσης (μισό ποτήρι κάθε ώρα), την αποφυγή άσκησης και την ελαφριά διατροφή. Τόνισε επίσης την ανάγκη επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό για τη διαχείριση της λήψης των αντιδιαβητικών φαρμάκων, κάποια από τα οποία πρέπει να διακόπτονται ή να τροποποιείται η δοσολογία τους.    

Ο Νίκος Τεντολούρης, Καθηγητής Παθολογίας, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου, Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο ΓΝΑ «Λαϊκό», τόνισε την ανάγκη εξατομίκευσης στη φαρμακευτική αγωγή, παρουσίασε τους τύπους των φαρμάκων για αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη και στάθηκε στα μειονεκτήματα που έχουν ορισμένα από αυτά (κίνδυνος υπογλυκαιμίας, αύξηση βάρους κ.ά), ενώ επεσήμανε ότι οι νεώτεροι τύποι ινσουλίνης χαρακτηρίζονται από λιγότερες πιθανότητες υπογλυκαιμίας στον ασθενή.

Ο Αναστάσιος Φιλίππου, Αναπληρωτής Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας και Φυσιολογίας της Άσκησης, διαχώρισε την απλή άσκηση από τη θεραπευτική, αναφέροντας ότι ο τρόπος που γυμνάζεται ένας ασθενής πρέπει να είναι εξατομικευμένος, όπως και η συνταγογράφηση του.

Η Ανδριανή Βαζαίου, Παιδίατρος-Διαβητολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», επικεντρώθηκε στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και παρουσίασε όλες τις τελευταίες εξελίξεις και εφαρμογές στους τρόπους καταγραφής των διακυμάνσεων της γλυκόζης στο αίμα διεθνώς και τις αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης.

Τέλος, η Αιμιλία Παπακωνσταντίνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφής και Μεταβολισμού μίλησε για τους μύθους και την πραγματικότητα σε σχέση με τη διατροφή, αναφέροντας ότι έξι μικρά γεύματα την ημέρα σε σταθερές ώρες μπορεί να έχουν για τον ασθενή καλύτερα αποτελέσματα ακόμη και από την απώλεια βάρους.

Το Διαδραστικό Σεμινάριο Σακχαρώδη Διαβήτη διοργανώθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙ.Α) στο Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. και τελέστηκε υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), του  Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.),, της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (Ε.Δ.Ε.) και της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνος για τον Νεανικό Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ).