Η ΓΗΡΑΝΣΗ  είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, στο οποίο η έρευνα της Ιατρικής έφερε νέα σύγχρονα δεδομένα για την κατανόησή του με στόχο την ευζωϊα με καλή υγεία και την αναχαίτησή του.

Το ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ  ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ «ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ» (ΕΠΙΨΥ) και ο θυγατρικός του φορέας ΥΓΙΕΙΑ οργανώνουν Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα:

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ της ΓΗΡΑΝΣΗΣ

Από το Βρέφος έως τα βαθιά Γηρατειά

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο ΕΠΙΨΥ την

  Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, ώρα 17:00

Διακεκριμένοι Καθηγητές – Ακαδημαϊκοί θα μιλήσουν για την «Υγιή» γήρανση και πώς μπορεί να παραταθεί, για τη Γερασμένη Καρδιά, τη Μοναξιά της τρίτης ηλικίας και την παιδεία για την σωστή προετοιμασία του ανθρώπου από την νεαρά ηλικία να δεχθεί τα Γηρατειά του.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Τετάρτη 06.11.2019, Ώρα 16:30

16:30 – 17:00 Εγγραφές

17:00 Χαιρετισμοί

Πατσούρης Ε.:  Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, τ. Κοσμήτωρ
Σχολής Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ερευνητικού
Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, 
Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής». 
Καραϊτιανός Ι.:  Πρόεδρος της Ελληνικής Γηριατρικής & Γεροντολογικής Εταιρείας. Επ. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ. 
Κουτσούρη Α.: Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου
«Ερρίκος Ντυνάν», Διευθύντρια Κέντρου Γηριατρικής Αξιολόγησης
Νοσοκομείου«Ερρίκος Ντυνάν». 
Παπαδημητρίου Λ.: Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.  
Υπεύθυνη ακαδημαϊκού σχεδιασμού και συντονισμού. 

Ομιλίες

Η Υγιής Γήρανση Λ. Παπαδημητρίου 
Από το Έμβρυο ως τα βαθιά Γεράματα Γ. Χρούσος
Η Γερασμένη Καρδιά Ηλ. Τσούγκος
Διάλειμμα   
Η βαθμιαία προσαρμοστικότητα του
Ανθρώπου στο πέρασμα του Χρόνου 
Α. Πολίτης
Η Μοναξιά της Τρίτης ΗλικίαςΜ. Σπυροπούλου         
Αγωγή για τη σωστή προπαρασκευή να δεχθεί ο Άνθρωπος τα Γηρατειά του. Λ. Παπαδημητρίου

Οι Εισηγητές

Γεώργιος Π. Χρούσος

Ο Γεώργιος Χρούσος είναι Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ, και Διευθυντής του Τομέα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Από το 2010 κατέχει την Έδρα της UNESCO στην Εφηβική Υγεία και Ιατρική (UNESCO Chair on Adolescent Health Care) του ίδιου Πανεπιστημίου και από το 2017 διευθύνει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας, ΕΚΠΑ. Η έρευνα του κ. Χρούσου έχει επικεντρωθεί στις προσαρμογές των οργανισμών σε εξωγενείς ή ενδογενείς καταστάσεις που αποτελούν ίσως το πιο κεντρικό χαρακτηριστικό της ζωής. Έχει επί μακρόν μελετήσει το Σύστημα του Στρες και τα γλυκοκορτικοειδή, τις τελικές ορμόνες του υποθαλαμικού-υποφυσιακού-επινεφριδιακού άξονα, που είναι ακρογωνιαία συστατικά αυτής της διαδικασίας, δεδομένου των ρόλων τους σε συμπεριφορικές και φυσικές/ενεργειακές προσαρμογές στο στρες. Ο κ. Χρούσος έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως για την έρευνά του στο μοριακό σύστημα μετάδοσης του σήματος των γλυκοκορτικοειδών στο κύτταρο, στις νόσους του άξονα των επινεφριδίων και στους φυσιολογικούς και μοριακούς μηχανισμούς του στρες. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιοϊατρική βιβλιογραφία και η προσφορά του έχει ανοίξει νέους ορίζοντες σε ένα φάσμα χρόνιων πολύπλοκων διαταραχών του ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη, το μεταβολικό σύνδρομο, οι αυτοάνοσες και αλλεργικές παθήσεις, οι διαταραχές της διατροφής, οι διαταραχές του ύπνου και τα ψυχοσωματικά νοσήματα. Έχει συγγράψει πάνω από 900 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 145,000 επιστημονικές δημοσιεύσεις με δείκτη Hirsch >185 (Google Scholar, Αύγουστος 2019). Ο κ. Χρούσος είναι μέλος της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής και της Academia Europaea.


Ηλίας Τσούγκος

Ο Ηλίας Τσούγκος είναι Καρδιολόγος, Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του ENHC, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου της Κύπρου και Πρόεδρος της Oμάδας Eργασίας Kλινικής Kαρδιολογίας του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία στη Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ και απέκτησε το Ελληνικό Δίπλωμα στις Νεότερες Τεχνικές των Υπερήχων Καρδιάς ενώ στην συνέχεια εξειδικεύτηκε στην Καρδιακή Ανεπάρκεια στην Γ΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ.


Σπυροπούλου Μερόπη

Η Σπυροπούλου Μερόπη είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε, επί 26 έτη, Διευθύντρια της έδρας της Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Με Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Michigan των ΗΠΑ. Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια Αμερικής και Ευρώπης και έχει μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων.Έχει διατελέσει Βουλευτής Επικρατείας. Έχει πλούσιο κοινωνικό έργο, έχει δώσει πάνω από 600 διαλέξεις σε θέματα Υγείας, Παιδείας και Κοινωνικού προβληματισμού. Συγγραφέας 16 μη επιστημονικών βιβλίων. Τιμήθηκε με πολλά ελληνικά και διεθνή βραβεία για την Επιστημονική, Ακαδημαϊκή και Κοινωνική της προσφορά.
Λίλα Παπαδημητρίου

Η Λίλα Παπαδημητρίου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Δ/ντρια Αναισθησιολογικών τμημάτων όπου υπηρέτησε (Ευαγγελισμός, ΩΚΚ, Αρεταίειο, Ερρ. Ντυνάν). Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια ΗΠΑ (Harvard, κ.α.) και Ευρώπης (Westminster Hospital). Τ. Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 300 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή, ελληνικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει εκπονήσει το πρώτο 3τομο σύγγραμμα στην Ελλάδα «Αναισθησιολογία – Ανάνηψη» κ.α. Έχει οργανώσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων, κλινικών φροντιστηρίων, συνεδρίων Ελληνικών και Πανευρωπαϊκών. Τ. Εθνικός εκπρόσωπος της European Academy of Cardiothoracic Anesthesiologists, (EACTA) και έχει ιδρύσει και προεδρεύσει σε 4 ελληνικές επιστημονικές εταιρείες με πλούσια δράση στην Εκπαίδευση και την Έρευνα.
Το κόστος συμμετοχής στην επιστημονική εκδήλωση είναι 25€. Χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Κρατήστε σήμερα τα εισιτήρια σας: