ΕΚΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ”

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ΑΘηνών ( Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης ) σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (E.Π.Ι.Ψ.Υ.), την Α ́ και τη Β’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ και την «Υγιεία», ανακοινώνουν την έναρξη των αιτήσεων συμμετοχής στο Eκπαιδευτικό Σεμινάριο «Ψυχοεκπαίδευση και Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας» για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Σκοπός του Eκπαιδευτικού Σεμιναρίου:

Σκοπός του Eκπαιδευτικού Σεμιναρίου «Ψυχοεκπαίδευση και Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας» είναι η εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας και αποφοίτων σχολών επαγγελμάτων υγείας και φροντίδας ασθενών, στις αρχές και τις τεχνικές της Ψυχοεκπαιδευτικής προσέγγισης, με τη συνδρομή της οποίας οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι σε θέση να βοηθήσουν τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους να ενημερωθούν υπεύθυνα για τις δυσκολίες που απορρέουν από τη νόσο, σωματική ή ψυχική και να εξοικειωθούν με στρατηγικές αποτελεσματικής διαχείρισης και αντιμετώπισης των δυσκολιών αυτών.

Βασικό στόχο του προγράμματος αποτελεί η θεωρητική κατάρτιση μέσω της εξοικείωσης των σπουδαστών με την εννοιολογική προσέγγιση της Ψυχοεκπαίδευσης ως ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας με εύρος θεραπευτικών εφαρμογών τόσο σε σοβαρές σωματικές νόσους όσο και σε μείζονες ψυχικές διαταραχές και γενικότερα προβλήματα υγείας και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες.

Παράλληλα, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στοχεύει και στην πρακτική άσκηση των σπουδαστών μέσω της παρακολούθησης- συμμετοχής σε ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» και συγκεκριμένα: Παρακολούθηση ψυχοεκπαιδευτικών ομάδων οικογενειών που έχουν μέλος τους να πάσχει από σοβαρή ψυχική ή σωματική νόσο και συζήτηση – εποπτεία μετά το πέρας των ομαδικών συνεδριών (Psychoeducational relatives’ groups), παρακολούθηση επιλεγμένων συνεδριών σε ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες ασθενών ή συγγενών ασθενών με ψύχωση, διπολική διαταραχή, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχές πρόσληψης τροφής κ.ά. (Psychoeducational Patients’ Groups, Psychoeducational Relatives’ Groups) και τέλος παρακολούθηση επιλεγμένων συνεδριών υποστηρικτικής ομάδας συγγενών που έχουν μέλος τους να πάσχει από σοβαρή ψυχική διαταραχή και συζήτηση – εποπτεία μετά το πέρας των συνεδριών (Support Groups).

Αποδέκτες του Eκπαιδευτικού Σεμιναρίου:

Το Eκπαιδευτικό Σεμινάριο «Ψυχοεκπαίδευση και Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας» απευθύνεται κυρίως σε ειδικούς ψυχικής υγείας: Ψυχιάτρους, Ψυχολόγους. Συμβούλους ψυχικής υγείας, Ψυχοθεραπευτές, Κοινωνικούς λειτουργούς, Νοσηλευτές, Εργοθεραπευτές, Φροντιστές σε δομές ψυχικής υγείας, Στελέχη ιδιωτικών και δημόσιων δομών ψυχικής υγείας, Αποφοίτους σχολών επαγγελμάτων υγείας και φροντίδας ασθενών.

Διάρκεια και Μορφή Υλοποίησης του Eκπαιδευτικού Σεμιναρίου:

Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι συνολικά 76 ώρες/7 μήνες. Ειδικότερα 60 ώρες αναφέρονται στη θεωρητική εκπαίδευση και 16 ώρες στην πρακτική άσκηση.

Η υλοποίηση του Eκπαιδευτικού Σεμιναρίου γίνεται με τη μέθοδο της Δια Ζώσης Εκπαίδευσης.

Τα μαθήματα διεξάγονται στην Αθήνα, στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (E.Π.Ι.Ψ.Υ.) στην οδό Σωρανού του Εφεσίου 2, Παπάγου, κάθε δεύτερη Τετάρτη και έχουν διάρκεια 4 ωρών (4.00μ.μ.-8.30μ.μ.).

Κόστος συμμετοχής:

Το Κόστος Συμμετοχής του Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου ορίζεται στα 800 € και θα καταβάλλεται σε τέσσερις (4) δόσεις.

Υποβολή αιτήσεων: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν Αίτηση Συμμετοχής εδώ: https://hygieia.gr/programs/psuxoekpaideusi-kai-symperiforiki-therapeiaoikogeneias/

Έναρξη Eκπαιδευτικού Σεμιναρίου: 27/11/2019 Διάρκεια: 7 μήνες

Πληροφορίες: Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στo τηλέφωνo 210 – 61.41.000.

Επιστημονικός Yπεύθυνος του προγράμματος: Ευστράτιος Σ. Πατσούρης Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.

Ακαδημαϊκός Yπεύθυνος του προγράμματος: Μαρίνα Οικονόμου Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο Επιστημονική Συνεργάτης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής»

http://www.cce.uoa.gr/nea-kai-anakoinoseis-toy-kentroy/aitiseis-symmetoxis-sto-ekpaideytiko-programma-cyxoekpaideysh-kai-symperiforiki-8erapeia-oikogeneias-2019-11-14.html