Συνέντευξη με τον Καθηγητή Ψυχιατρικής, Νίκο Στεφανή, για την Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση

Με αφορμή το επερχόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την  Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση, ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ και Αναπληρωτής Διευθυντής ΕΠΙΨΥ, Νίκος Στεφανής, απαντάει στα ερωτήματα που θέσαμε για την ψύχωση, τα στατιστικά δεδομένα στην Ελλάδα αλλά και τις δυνατότητες αποτελεσματικών παρεμβάσεων: 

Κύριε Καθηγητά, τι συνιστά ψυχωσικό επεισόδιο και ποια είναι η εικόνα για τα ψυχωσικά επεισόδια στην Ελλάδα;

Στη χώρα μας περίπου 3.500 Ελληνόπουλα κάθε χρόνο θα νοσήσουν για πρώτη φορά από κάποιας μορφής ψυχική διαταραχή του ψυχωσικού φάσματος. Το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο εμφανίζεται συνήθως στη μετεφηβική ηλικία και χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή απώλεια της πραγματικότητας.

Συνοδά συμπτώματα είναι συχνά η εμφάνιση ακραίων ιδεών συνομωσίας, παρακολούθησης, δίωξης, ενοχής, εξωπραγματικών ικανοτήτων, ακουστικών ψευδαισθήσεων, η απορρύθμιση της διάθεσης προς κατάθλιψη ή μανία, η αποδιοργάνωση της ομιλίας και της συμπεριφοράς.

Ψυχικές διαταραχές όπως η Σχιζοφρένεια, η Διπολική Συναισθηματική Διαταραχή, η Σχιζοφρενικόμορφη διαταραχή ή η Ψυχωσική Διαταραχή – οφειλόμενη στην χρήση ψυχοδραστικών ουσιών – διαταράσσουν τη φυσιολογική ψυχοκοινωνική εξέλιξη των νέων ατόμων.

Αν δεν αναγνωριστούν έγκαιρα και δεν αντιμετωπιστούν ολιστικά (πέραν της συμβατικής φαρμακευτικής αγωγής), οδηγούν σε υποτροπές, και συχνά στη χρονιότητα της ψυχικής νόσου με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ψυχική υγεία των νέων, αλλά και στην επαγγελματική και κοινωνική τους απομόνωση.

Είναι διαδεδομένη η πεποίθηση ότι η ψυχιατρική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία ανάλογα περιστατικά. Εσείς τι απαντάτε;

Η νέα προσέγγιση σχετικά με την ψύχωση, οι λεγόμενες υπηρεσίες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση (ΕΠΨ), στοχεύει στην πολύπλευρη υποστήριξη των νέων ασθενών (και των οικογενειών τους) από τα πρώτα στάδια της εμφάνισης των συμπτωμάτων της ψυχωσικής διαταραχής.

Σε σχέση με τις συνήθεις, συμβατικές μορφές θεραπείας, οι κοινοτικά προσανατολισμένες υπηρεσίες ΕΠΨ έχουν να επιδείξουν επιστημονικά τεκμηριωμένη υπεροχή στους βασικούς δείκτες έκβασης και πορείας των ψυχωσικών διαταραχών, όπως και υπεροχή στην σχέση οφέλους- κόστους για τα Εθνικά Συστήματα Υγείας.

Στοχεύουν στην άμεση, ενεργητική και πολυεπίπεδη (φαρμακολογική , ψυχολογική και κοινωνική) υποστήριξη τους στην κοινότητα ή το σπίτι, και διέπονται από τις αρχές του αποστιγματισμού της ψυχικής ασθένειας, της συνδιαχείρισης του θεραπευτικού σχεδιασμού με τον ασθενή, την αποφυγή των υποτροπών και την ενεργητική υποστήριξη για γρήγορη κοινωνική, λειτουργική και επαγγελματική αποκατάσταση.

Για αυτούς τους λόγους, οι υπηρεσίες ΕΠΨ είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κρατικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Στη χώρα μας ποιες ενέργειες γίνονται σε σχέση με τις υπηρεσίες ΕΠΨ;

Εν αναμονή της θεσμοθέτησης και εφαρμογής υπηρεσιών ΕΠΨ στην Ελλάδα, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής» (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) ανακοίνωσε και φέτος τη διεξαγωγή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση», σε συνεργασία με το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ και την ΥΓΙΕΙΑ τεχνοβλαστό του ΕΠΙΨΥ.

Μέσω αυτού του μοναδικού προγράμματος για τη χώρα μας, οι συμμετέχοντες προερχόμενοι απ΄ όλους τους κλάδους επαγγελματιών ψυχικής Υγείας, έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από έμπειρα μέλη της Α’ και της Β’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (ανάμεσά τους και ειδικοί που στελεχώνουν την υπηρεσία ΕΠΨ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο) στη φιλοσοφία και στις αρχές και της έγκαιρης παρέμβασης.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής των φαρμακευτικών, ψυχολογικών και κοινωνικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των νέων ασθενών στα αρχικά στάδια εκδήλωσης των ψυχωσικών διαταραχών.

Πού μπορεί κανείς να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα;

Μπορεί κανείς να δει τις πληροφορίες του προγράμματος στην Πύλη Ψυχολογίας Psychology.gr, αλλά και να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής ηλεκτρονικά μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου. Οι συνεργάτες μου απαντούν σε αιτήματα και ερωτήσεις στο 210-6141000 και στο email: [email protected].

Δείτε τη συνέντευξη εδώ: https://www.psychology.gr/synentefxeis-eidikon-psychikis-ygeias/4102-nikos-stefanis-egkairi-paremvasistin-psixosi.html